Steeds meer rookmelders in Vlaamse woningen

01 juni 2021

Steeds meer rookmelders in Vlaamse woningen

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke Vlaamse woning. Dat rookmelders leven redden, heeft de Vlaming duidelijk begrepen. In het eerste kwartaal van 2021 was er in 83% van de gecontroleerde woningen een rookmelder aanwezig is, zo blijkt uit cijfers van Wonen Vlaanderen.
Aantal rookmelders stijgt
Een rookmelder of een branddetectiesysteem is sinds 1 januari 2020 verplicht in alle Vlaamse woningen. Minstens één rookmelder per bouwlaag was voor sociale en private huurwoningen al langer verplicht.
“Toen we enkele jaren geleden aan onze campagne over rookmelders begonnen, bleek dat slechts 60% van de gecontroleerde huurwoningen voldeden aan de rookmeldersverplichting”, laat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele weten. “In het eerste kwartaal van 2021 steeg dat aantal al tot 83%. Een duidelijk signaal dat onze verschillende sensibiliseringscampagnes werken.”
Minister Diependaele doet ook een oproep om de aangekochte rookmelders effectief op te hangen: “In mijn eigen omgeving zie ik dat er Vlamingen rookmelders gekocht hebben, maar ze nog niet opgehangen hebben. Wanneer je de rookmelder niet installeert, heeft die geen nut. Rook stijgt, dus is het belangrijk om die in de hoogte te installeren.”
Acties Vlaanderen
De Vlaamse regering zet volop in op sensibilisering. Ook in haar regelgeving hecht Vlaanderen heel wat aandacht aan brandveiligheid. “In de technische verslaggeving van een conformiteitsonderzoek van een woning komen heel wat aspecten aan bod die een link hebben naar zaken waaraan ook de brandweer aandacht besteedt”, vertelt minister Diependaele. “Aspecten zoals de bereikbaarheid van het gebouw voor brandweerwagens, vlucht- en evacuatiewegen, brand-, ontploffings, en elektrocutiegevaar nemen we mee op in onze onderzoeken.”
Inbreuken
Sinds 1 januari 2021 legt de Vlaamse Overheid ook zwaardere straffen op indien er rookmelders ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn in huurwoningen. Bij de woninginspectie valt zo’n inbreuk onder een gebrek van categorie II, dat wil zeggen: een ernstig gebrek dat de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloedt. Zo’n inbreuk kan ertoe leiden dat de woning ongeschikt verklaard wordt.
Wie zelf de woningkwaliteit van haar/zijn woning wil controleren, kan dat sinds kort op de website van de woningkwaliteitswijzer doen: https://woningpas.vlaanderen.be/web/woningkwaliteit.

(Kabinet minister van Wonen Matthias Diependaele)

CIB

Contacteer ons/

Heeft u een vraag? Wenst u een afspraak? Aarzel dan niet om ons te contacteren, wij helpen u graag verder.

of bel ons op 03 298 02 02
U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.