Aankoop woning; Is een compromis bindend?

10 april 2020

Eerst het korte antwoord: een compromis is wel degelijk bindend. Het wordt ook wel een onderhandse verkoopovereenkomst genoemd, maar de term ‘onderhands’ betekent niet dat je er zomaar makkelijk vanaf geraakt als je van idee veranderd bent.

Om bepaalde probleemsituaties te vermijden, worden er soms bijzondere bepalingen opgenomen in de compromis:

  • een opschortende voorwaarde die inhoudt dat de verkoop enkel plaats zal vinden als de koper een hypothecair krediet krijgt van de bank. Om de verkoper te beschermen, wordt deze bepaling vaak beperkt in de tijd, bijvoorbeeld voor een periode van 21 dagen.
  • een schadevergoeding die de koper aan de verkoper betaalt als de koop uiteindelijk toch niet doorgaat.

Kan je een compromis laten ontbinden?

Ja, dat kan. Als beide partijen het eens zijn, kan de compromis minnelijk ontbonden worden. Maar de verkoper heeft principieel wel het recht om het voorschot (als er een voorschot betaald werd na ondertekening van de compromis) te behouden als schadevergoeding. Wil 1 van de partijen onder de deal uit en de andere niet, dan is er een fundamenteel probleem …
Als je een pand verkoopt en samen met de koper de compromis getekend hebt, maar die finaal het verkoopbedrag niet betaalt, dan kan je als verkoper vragen om de compromis te ontbinden. Eerst moet je wel de koper via een aangetekende brief aanmanen om het verschuldigde bedrag toch te storten. Gebeurt dat niet, dan kan je naar de rechter stappen.

Bij Trevi Axus begeleiden we de koper en verkoper van een pand samen in het hele aan- en verkoopproces. Zo worden onaangename verrassingen vermeden. Wil je meer weten over onze service? Bel of mail ons dan zeker.

Contacteer ons/

Heeft u een vraag? Wenst u een afspraak? Aarzel dan niet om ons te contacteren, wij helpen u graag verder.

of bel ons op 03 298 02 02
U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.